De nieuwe Duitse eigenaar van de Nederlandse beursbroker DeGiro gaat orders van Nederlandse klanten doorsturen naar een ander handelsplatform.
Deze praktijk is omstreden in Nederland, maar toegestaan door de Duitse financiële toezichthouder, waar Nederlandse klanten van FlatexDeGiro mee te maken hebben.
Tegenover het FD geeft FlatexDeGiro aan dat orders van klanten niet automatisch naar het platform Tradegate worden gestuurd, maar dat dit een keuzemogelijkheid is.
De nieuwe Duitse eigenaar van de Nederlandse beursbroker DeGiro gaat orders van Nederlandse klanten doorsturen naar een ander handelsplatform, Tradegate. De Nederlandse financiële toezichthouder AFM is daar niet van gecharmeerd. Maar als onderdeel van FlatexDeGiro valt de Nederlandse broker onder de Duitse financiële toezichthouder die de Europese regels op dit gebied anders interpreteert.
Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag.
In Nederland mogen beursbrokers orders van particuliere beleggers niet doorverkopen aan derde partijen. In Duitsland mogen orders wel doorgestuurd worden. Er is wel discussie over de vraag of dit tot belangenconflicten leidt en of orders hierdoor tegen de beste prijs worden uitgevoerd.
Na de overname van DeGiro heeft FlatexDeGiro ervoor gekozen om Nederlandse klanten een Duitse bankrekening te geven waarbij hun liquide tegoeden onder het depositogarantiestelsel vallen. Maar hierdoor vallen de Nederlandse klanten ook grotendeels onder de Duitse toezichthouder Bafin.
In het najaar van 2019 telde Flatex 250 miljoen euro neer om DeGiro over te nemen. Toezichthouders gaven in augustus 2020 groen licht voor de deal.
Financieel directeur Muhamad Chahrour van FlatexDeGiro zegt desgevraagd tegen het FD dat het doorverkopen van orders niet ten koste zal gaan van klanten. "Wij sturen onze klanten niet automatisch door naar Tradegate. Daar kunnen ze zelf voor kiezen. Wij bieden onze klanten met Tradegate een unieke service aan zodat ze kunnen handelen als de grote beurzen niet open zijn. Als klanten ervoor kiezen 's avonds te handelen dan accepteren ze dat de prijzen minder gunstig kunnen zijn."